BlueTech

IT-Teknik

Adgangskontrol på en 3-punkts lås? Et tilbagevendende spørgsmål

Det har i lang tid været en udfordring for sikringsbranchen at håndtere det på den bedst mulige måde, da der tit er flere interessenter med hver deres udgangspunkt. Det hele starter med døren leveres af en dørfabrikant. Deres formål er at levere en tæt og funktionel dør. Alt efter materialet af denne dør, så er den nemmeste måde at holde den tæt på, er at levere den med 3 punkts lukning. Samtidig modvirker det også at den vrider sig i forhold til kulde og varme. Så jo billigere døren er, desto mere kan den slå sig.

Når vi kommer til adgangskontrol så skal ulempen ved en trepunkt aflåsning findes i låsekassens udformning. De fleste gængse modeller på markedet kræver at brugeren ved døren laver en mekanisk handling for at lave en korrekt aflåsning.

For at korrekt ”forrigle” en dør. dvs. at kovler er skudt frem i top og bund og låst fast i sin position samt at rigle i midterposition er skudt frem og låst fast.

Der kræves følgende handling:

1)     Greb føres op ca. 45 grader så kovler skydes frem i top og bund.

2)     Cylinder drejes i lås tilstand så rigle skydes ud og låses sammen med kovler.      

Glemmer man punkt 2 vil et enkelt tag i grebet i nedadgående retning åbne døren. 

Løsninger 

Der er flere løsnings modeller når vi ønsker adgangskontrol, men hver af dem har fordele og ulemper.

Løsning 1, man bibeholder original 3 punkts lås, Er forsikringsgodkendt.

 • Løsning: I stedet for cylinder med nøgle så skifter man til en NEO cylinder.
 • Fordelen: Man ændre intet ved døren beskaffenhed og garanti.
 • Ulempen: Bruger skal lave samme handling foran døren, som var det med en mekanisk cylinder. Her viser han bare en brik og drejer NEO enheden. Kan kun låses udefra med gyldig brik eller på nogle også med bluetooth/app, brugeren kan ikke bare lukke døren bag sig og gå.

Løsning 2, man bibeholder original 3 punkts lås, Er forsikringsgodkendt.

 • Løsning: I stedet for vrider, skifter man til en motoriseret vrider.
 • Fordelen: Man ændre intet ved døren beskaffenhed og garanti.
 • Ulempen: Bruger skal lave samme handling foran døren, som var det med en mekanisk vrider. Kan låses udefra med bluetooth/app, brugeren kan ikke bare lukke døren bag sig og gå.

Løsning 3, man bibeholder original 3 punkts lås, Er forsikringsgodkendt til privat. ellers skal den monteres med Connect 510 så er den F&P godkendt i klasse 5 SS3522.

 • Løsning: I stedet for mekanisk håndtag skifter man til elektronisk håndtag.
 • Fordelen: Man ændre intet ved døren beskaffenhed og garanti. Pris billig, og man har en nem aflåsning da det bare kræver at man lukker døren bag sig.
 • Ulempen: Bruger skal lave samme handling foran døren, som var det med en mekanisk håndtag for at opnå fuld aflåsning, men ellers kan brugeren bare lukke døren bag sig og gå.

Løsning 4 , man udskifter 3 punkts lås med en elektronisk/motorstyret udgave, Er forsikringsgodkendt.

 • Løsning: Den motorstyret udgave fungere ved at man viser en brik til en væglæser som giver en impuls så motoren trækker kovler og rigle ind og døren åbner. 
 • Fordelen: 3 punkt aflåsning bibeholdes samt dørens garanti og beskaffenhed. Brugeren kan bare lukke døren bag sig, herefter er døren låst igen.
 • Ulempen: Ekstra omkostning ved den motoriserede udgave. Der kræves væglæser og kontrolkasse. Det er ikke alle døre der kan bruge den motoriseret udgave. Hvis døren slår sig meget så kan motorlåsen også fejle i lukning. Den tager ca. 2 sek for åbne, hvilket kan føles som lang tid.

Bemærkning: Det er en fordel at man bestiller døren forberedt for adgangskontrol med motoriseret 3 punkts aflåsning. Så ligger funktion og garanti hos dørfabrikant.    

Løsning 5 , man udskifter 3 punkts lås og sætter en enkel falle lås i, Er forsikringsgodkendt.

 • Løsning: Enkelt falle lås med spærrefalle og elektronisk langskilt. 
 • Fordelen: Pris billig, og man har en nem aflåsning da låsekassen og langskilt sammen bare kræver at man lukker døren bag sig.
 • Ulempen: Garantien frafalder fra dørfabrikant, da døren nu har bedre mulighed for at slå sig og blive utæt.

Konklusionen er når vi ønsker at beholde garantien og tæthed på døren leveret med 3 punkts aflåsning så står valget mellem følgende:

 • Løsning 1 = Pris billig løsning, stiller krav til brugeren af døren at de tager stilling og handler derefter.
 • Løsning 2 = Nem brugeroplevelse, Pris billig løsning, flere betjenings muligheder, stiller krav til brugeren af døren at de tager stilling og handler derefter.
 • Løsning 3 = Nem brugeroplevelse, Pris billig løsning, stiller krav til brugeren af døren at de tager stilling og handler derefter. (her får man mest value for pengene og brugeroplevelse)
 • Løsning 4 = Nem brugeroplevelse, dyrere og lidt mere kompleks løsning.